Skocz do zawartości

Wszystko co chcesz wiedzieć o konfiguracji sklepów prestashop, możliwościach konfiguracyjnych i innych ustawieniach środowiska sklepu internetowego
Zdjęcie
- - - - -

Presta 1.7 Classic theme - kilka pytań od nowego użytkownika.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
Brak odpowiedzi na ten temat

#1 Pika

Pika

Newbie

• Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 07 August 2020 - 07:28 PM

Mam kilka pytań dot prestashop w wersji 1.7.6.7 z DARMOWYM "stylem/szablonem" "classic"

Na wstępie powiem od razu że zostałem "wrobiony" w robienie sklepu dla mamy więc zakup płatnych dodatków po pareset zł odpada :(
Nie jestem programistą PHP, znam podstawy html, na co dzień zajmuję się komputerami ale od strony serwisu ;)

Mam kilka moim zdaniem banalnych problemów ale nie znam presty więc mogę się mylić.

1) Grafika w menu

Chciałbym dodać do menu link z konkretnym URL ale zamiast textu chciałbym wyświetlić grafikę!

Chodzi mi dokładnie o link "home" - widziałem bardzo dużo poradników jak rozwiązać ten problem w presta 1.6 ale dla 1.7 google milczy.

Bardzo chętnie użył bym czcionki typu "awesome font" ale zwykły plik jpg/png też robi robotę :)

W załączniku dodaje efekt o który mi chodzi.

Podpowie mi ktoś jaki plik mogę wyedytować by osiągnąć taki efekt??

efekt-home.png.0d894ac418bece1ae30f13463

------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Dodałem stronę cms do menu i wypełniłem ją treścią (dodałem prostą tabelkę z textem i obrazkami)

Niestety ta konkretna podstrona NIE jest responsywna ze względu na wielkość (rozdzielczość użytych plików)

i jestem to w stanie w pełni zrozumieć - pewno zamiast tabelki należałoby użyć div'ów ale nie to stanowi problem!

Po wyświetleniu tej strony na telefonach z androidem główne menu strony staje się nieaktywne i za Chiny ludowe

nie mogę nic z tym zrobić...
Wszelkie inne strony (kategorie produktów) działają prawidłowo na komórkach, ale po wejściu  na moją dodaną stronkę

po prostu menu się nie otwiera. Na PC działa bez problemu.

Ps. zablokowałem wielkość tabeli na 1110px i są to jedyne zmiany w kodzie strony, zawartość dodana przez wbudowany

edytor textu, wszystko stworzone z poziomu panelu admina presty - na czym może polegać problem?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Połowę czasu jaki spędziłem przy tworzeniu tej strony to wieczne kopie zapasowe.

W wielu poradnikach radzą wyłączyć pamięć podreczną - w moim przypadku ZAWSZE kończy się to błędem 500 i niemożliwością

zalogowania/wyświetlenia strony logowania do panelu admina podczas gdy "front" zawsze działa bez zarzutu...

Ręczne klikanie w czyszczenie pamięci podręcznej z poziomu panelu admina co drugą próbę daje błąd 500 czasem po minucie

strona wstaje, czasem już nie :(

Używam hostingu nazwa.pl na dyskach ssd intel optane, 

Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale każdy kiedyś zaczynał, więc liczę na Waszą wyrozumiałość!

Pozdrawiam!

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników