Skocz do zawartości

Jest to forum z publiczną pomocą do moduł eksportu produktów. Opcje zawarte w module umożliwiają określenie jakie produkty *lub kombinacje) mają być wyeksportowane. Format danych w plikach jest bardzo specyficzny zgodny z wymaganiami narzędza do importu csv w prestashop. Moduł całkowicie spełnia te wymagania, dzięki czemu możliwa jest migracja produktów między różnymi wersjami prestashop.
Zdjęcie

Format csv eksportu i aktualizacja plików

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 mariusz

mariusz

Newbie

• Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 23 August 2021 - 12:19 PM

Witam serdecznie, Jestem zainteresowany Państwa modułem do exportu i importu plików. https://mypresta.eu/...duktow-pro.html Mam parę pytań: Czy z modułu da się wyeksportować wszystkie produkty w formacie xml i csv? Czy pliki pod danym linkiem się aktualizują same? Czy w module również jest inny importer niż standardowy w sklepie prestashop?

#2 vekia

vekia

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 postów

Napisany 23 August 2021 - 12:19 PM

Dzień dobry,

Czy w module również jest inny importer niż standardowy w sklepie prestashop?

Moduł "export products pro" jest bardzo specyficznym modułem z uwagi na cel, dla jakiego został utworzony.
Moduł generuje pliki csv, które przystosowane są do narzędzia importu w prestashop "import csv": http://doc.prestasho...PS16/Import CSV
Każdy z plików csv, które chcemy wykorzystać w tym narzędziu do importu musi mieć określone parametry tj. odpowiedni układ kolumn, odpowiednie kodowanie znaków. Są to wymagania narzucone przez narzędzie importu w prestashop. Jeżeli konstrukcja pliku i danych byłaby inna od tej wymaganej nie byłoby możliwe zaimportowanie tych danych więc w praktyce plik byłby bezużyteczny. Dlatego to bardzo ważne, aby pilnować struktury pliku i danych.

Wspominam o tym, bowiem z uwagi na specyficzne wymagania narzucone przez narzędzie do importu - układ danych, ich format itp. sprawia, że plik wygenerowany przez moduł jest w praktyce problematyczny do wykorzystania w innych platformach. Celem modułu jest ułatwienie migracji produktów między różnymi sklepami prestashop. Jeżeli poszukuje Pan rozwiązania, które pozwoli eksportować produkty do pliku csv by potem móc go zaimportować w innym sklepie prestashop - to moduł spełni oczekiwania. Jeżeli poszukuje Pan narzędzia do eskportu do innych platform - moduł nie nada się. Jak wspomniałem - dane w nim zawarte, ich układ, format jest bardzo specyficzny.

Odpowiadając na pierwsze pytanie - jest to moduł wyłacznie eksportujący dane. Nie jest to narzędzie do importu danych.

Czy z modułu da się wyeksportować wszystkie produkty w formacie xml i csv?

potwierdzam, że moduł wśród swoich opcji ma możliwość zapisu do pliku xml/csv.

Czy pliki pod danym linkiem się aktualizują same?

moduł generuje adres url do feedu. gdy ktoś (lub coś) otworzy ten url to wygenerowany zostanie zawsze najnowszy feed z produktami.
Zatem potwierdzam - feed będzie aktualizowany na bieżąco.

pozdrawiam,
miłosz

2 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników