Skocz do zawartości

Jeżeli masz jakieś problemy z działaniem sklepu PrestaShop to jest to doskonałe miejsce na poszukiwanie pomocy
Zdjęcie
- - - - -

Problem z ukryciem produktu przed grupą klientów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 autofart

autofart

Member

• Members
  • PipPip
  • 13 postów

Napisany 10 November 2017 - 10:59 AM

Mam pewien problem z wyłączeniem towarów w module do definiowania widoczności produktów dla grup klientów.

Otóż, przy jego konfiguracji - od strony edycji pojedynczego produktu działa wszystko poprawnie. Towar się nie pokazuje ani nie można go odszukać w lokalnej wyszukiwarce.

Natomiast gdy konfiguruje moduł i wskazuję katalog z towarami, ktory ma być zablokowany dla wskazanej grupy klientów to nic to nie daje. Towary z wybranego katalogu wyświetlają się w wyszukiwarce i moge je wrzucic bez problemu do koszyka. Wyświetlanie  danej kategorii zablokowane jest po poprzez podstawowe narzędzie więc jest niewidoczne na pierwszej stronie do wyboru i to jest ok. Ale najbardziej właśnie zależało mi na grupowym wyłączaniu towarów zawartych w danej kategorii towarowej dla danej grupy klientów.  Wersja mojej Presty to 1.6.

Sklep jest zsynchronizowany z systemem sprzedażowo-magazynowym aktualizuje sobie stany magazynowe i ceny towarów ale to raczej nie jest problem. 

Wykonywałem już różne próby wskazując tylko kategorię podrzedną, później również i nadrzędną i główną ale nic to nie dało. Cały czas efekt był ten sam. Po zalogowaniu się do sklepu jako klient z grupy z ograniczeniami znalazłem w wyszukiwarce lokalnej towar z zaznaczonej  kategorii w module.

#2 vekia

vekia

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 postów

Napisany 10 November 2017 - 11:02 AM

Witam,
Kwestia widoczności na listach produktów jest poruszona bezpośrednio na stronie konfiguracyjnej tego modułu, otóż:

Ukryj w katalogu

Opcja ta pozwala ukryć produkty na listach wyszukiwania, tj. na stronach takich jak strony kategorii, strony producentów, strony dostawów czy w wynikach wyszukiwania produktów za pomocą wyszukiwarki na stronie sklepu. Opcja ta nie jest dostępna dla masowego ukrywania produktów na podstawię powiązań z kategoriami. Jest tak bowiem taka funkcja w prestashop istnieje standardowo (ukrywanie całej kategorii).

Bez obaw - aby sprostać oczekiwaniom wydałem wersję w której może Pan masowo generować ustawienia dla produktów na podstawie powiązań z kategoramii.
Wykorzystując nowe narzędzie możę Pan masowo dodać ustawienia dostępności do produktów z określonych kategorii. Gdy skorzysta Pan z formualrza do definiowania dostępności wówczas ukryje Pan również produkty na stronach wyszukiwania itp.

sM813yw.png

dodatkowo poprawione zostały wszystkie ustawienia związane z globalnym blokowaniem dostepności po kategoriach. Już jest ok.

W przypadku tego modułu wystarczy tylko wgrać nowy plik .zip do zaplecza. No i w zależności od oczekiwań - zdefiniować masowo ustawienia dla produktów.

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników