Skocz do zawartości

Wszystko co chcesz wiedzieć o konfiguracji sklepów prestashop, możliwościach konfiguracyjnych i innych ustawieniach środowiska sklepu internetowego
Zdjęcie
- - - - -

konfiguracja modułu ciasteczek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 aagat

aagat

Newbie

• Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisany 28 January 2018 - 10:20 AM

Witam, Mam problem z modułem COOKIES. Zainstalowałam, skonfigurowałam, moduł jest w pozycji włączonej i niestety ale nie widzę wyskakującego okienka na mojej stronie. Jaka może być przyczyna? Pozdrawiam

Agata,

#2 vekia

vekia

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 221 postów

Napisany 28 January 2018 - 10:20 AM

Witam,

Przedstawię poniżej 3 najpopularniejsze powody takiego stanu rzeczy.

1. budowa szablonu
    Szablon z którego korzysta sklep nie posiada pozycji "displayFooter". Często autorzy szablonów zastępują tę pozycję jakąś swoją własną, która pozwala generować zawartość stopki sklepu.
    Moduł domyslnie wykorzystuje tę pozycję do dodania kodu, który odpowiedzialny jest za wyświetlanie się informacji o ciasteczkach. Zatem popup nie wyświetla się związku z tym, że:
    - szablon nie ma pozycji displayFooter
    - moduł domyślnie wykorzystuje tę pozycję

Na pomoc przychodzi skorzystanie z opcji modułu: https://i.imgur.com/EP2bAzL.png - proponuję wybrać tam "header" - wtedy cały kod modułu zostanie dołączony do pozycji, która z całą pewnością jest w szablonie tj. displayHeader.

2. Cache sklepu
    Często, gdy sklep działa z włączonym cache - zmiany w sklepie nie są widoczne. 
    Aby zweryfikować czy to jest źródłem problemu przechodzimy do ustawień wydajności i klikamy w button "wyczyść cache".
    Następnie sprawdzamy sklep, czy informacja o ciasteczkach jest widoczna.

3. Moduł nie został dołączony do pozycji displayHeader / displayFooter
    W celu weryfikacji, czy problem jest z tym związany idziemy do działu design > pozycje,
    Klikamy w "transplant" aby podpiąć moduł do nowej pozycji
    Z listy modułów wybieramy moduł ciasteczek
    Z listy pozycji wybieramy displayHeader / displayFooter
    Jeżeli po zatiwerdzeniu wyświetla się informacja, że moduł jest już w tej pozycji  - to nie jest to źródlo problemu

Jeżeli te trzy kwestie nie rozwiązują problemu, to wymagana jest szersza inspekcja sklepu.

1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników